Зерна духовності. Звичаї, свята, обряди. Чистий четвер

   За православним календарем Чистий четвер українці відсвяткують 16 квітня – за три дні до Великодня. Цей день також називають Великим Четвергом – він є дуже важливим на страсному тижні, коли всі християни очищаються душею і тілом перед великим святом.

       Вважається, що Чистий четвер відзначають на честь Таємної вечері, коли Ісус зібрав 12 апостолів. Цікаво, що перед цим він омив ноги кожному з них – це символізує його любов і смиренність.

      Чистий четвер символізує очищення душі і тіла напередодні великого свята – Великодня.

       Які ще прикмети й традиції існували й нині є в українців цього дня наша розмова з викладачем культурології Малинського лісоколеджу Інною Музикою.

 

     Люди вірять, що вода цього дня має цілющі властивості, тому особливу увагу приділяють купанню, нібито воно разом з молитвою допомагає зберегти здоров’я на цілий рік.

     У Чистий четвер на богослужіннях згадуються чотири важливі події з життя Спасителя: Тайна вечеря; обмивання ніг учням на знак глибокого смирення і любові до них, молитва в Гефсиманському саду, зрада Юди.

    Ті, хто прийшов до храму, стоять із запаленими свічками, які за традицією намагаються не гасити до повернення додому. Потім свічку треба зберегти: вона, за повір’ям, допоможе захистити будинок від пожеж протягом року.

     До Чистого четверга будинок треба прибрати. Господині розвішували в будинку рушники, які прикрашають стіни барвистими вишивками. Свічкою, яку приносили ввечері з церкви, випалювали зображення хреста на поперечці над входом до будинку. Страсну свічку зберігають до наступного Страсного четверга.

     Також цього дня готують сіль для великоднього столу. Крім того, у Чистий четвер починають фарбувати яйця і пекти кулічі (паски). Перед замісом тіста обов’язково потрібно помолитися, щоб очистити душу і простір довкола, інакше великодні паски можуть не вийти.

     Цікавим звичаєм Чистого четверга був обряд на заміжжя. Тим дівчатам і жінкам, які хотіли швидше вийти заміж, треба було в цей день витертися новим рушником і цей рушник разом із крашанками та паскою віддати на Великдень людям, які просять милостиню. Це має прискорити день весілля.

      Мами намагалися в цей день зробити своїм дітям першу стрижку. Вважалося, що в такому разі в них буде густе волосся. З цієї ж причини дівчата і жінки записуються до перукарів, щоб були красиві локони.

     У Карпатах Чистий четвер називали ще «живим». Гуцули з цієї нагоди розпалювали вогонь і тримали його доти, доки не виганяли тварин на пасовища. Ним обкурювали домашню худобу від злих духів.

Що не можна?

     Оскільки цей день пов’язаний з очищенням тіла, душі й житла від бруду, ті, хто в Чистий четвер у будинку бруд розводить, весь рік будуть жити в бруді та сварках. Не можна залишати на ніч брудний посуд або білизну – це поганий знак, яким можна притягти хвороби.

     Також сьогодні не можна віддавати з дому нічого цінного, займати гроші, тому що разом із цінностями можна «віддати» й благополуччя.

     Приступати до приготування традиційних святкових страв не можна до завершення прибирання, також їх заборонено пробувати до настання Великодня.

Погода

      Якщо в Чистий четвер дощі, весна буде дощовою. Якщо зранку морозно, уся весна буде холодною, зима надовго затримається. Яка погода в Чистий четвер, така сама буде і на Вознесіння (свято, що відзначають на 40-й день Великодня, також припадає на четвер).

Лісовський Б.В. і Музика І.А., викладачі коледжу