Структура національного мультипредметного тесту

  НМТ – це комп’ютерний онлайн-тест, що складатиметься з трьох блоків:

  • українська мова;
  • математика;
  • предмет на вибір (історія України, біологія, фізика, хімія, іноземні мови (англійська, французька, німецька, іспанська).

    Блок завдань з української мови міститиме 30 завдань: 10 завдань з вибором однієї відповіді з 4 варіантів відповідей, 15 – з вибором однієї правильної відповіді з 5 варіантів та 5 завдань на встановлення відповідності (4 з 5).

Максимальна кількість тестових балів за цей блок складе 45 балів. Для отримання 100 балів за шкалою 100–200 балів  необхідно буде набрати 5 тестових балів. Блок не міститиме завдань для надання письмової розгорнутої відповіді.

    Блок завдань з математики міститиме 22 завдання: 15 завдань з вибором однієї правильної відповіді з 5 варіантів, 3 завдання на встановлення відповідності (3 з 5) та 4 завдання з короткою відповіддю.

Максимальна кількість тестових балів за цей блок складе 32 бали. Для отримання 100 балів за шкалою 100–200 балів  необхідно буде набрати 4 тестових бали. Учасники тестування матимуть можливість скористатися довідковими матеріалами і чернетками.

    Блок завдань з історії України міститиме 30 завдань: 20 завдань з вибором однієї правильної відповіді з 4 варіантів, 4 завдання на встановлення відповідності (4 з 5), 3 завдання на встановлення послідовності та 3 завдання з вибором 3 відповідей із 7 запропонованих.

Максимальна кількість тестових балів за цей блок складе 54 бали. Для отримання 100 балів за шкалою 100–200 балів необхідно буде набрати 6 тестових балів. Учасники тестування повинні будуть  виконувати завдання, що стосуються історичного періоду «Історія України (друга половина XVI – початок XXI ст.»).

    Блок завдань з іноземної мови (англійської, німецької, французької та іспанської на вибір учасника) міститиме 32 завдання: 5 завдань з вибором однієї правильної відповіді, 11 завдань на встановлення відповідності та 16 завдань на заповнення пропусків у тексті.

Максимальна кількість тестових балів за цей блок складе 32 бали. Для отримання 100 балів за шкалою 100–200 балів необхідно буде набрати 4 тестових бали. Блок не міститиме завдань з аудіювання та завдань для надання письмової розгорнутої відповіді.

    Блок завдань з фізики міститиме 20 завдань: 12 завдань з вибором однієї правильної відповіді з 4 варіантів, 2 завдання на встановлення відповідності (4 з 5) та 6 завдань з короткою відповіддю.

Максимальна кількість тестових балів за цей блок складе 32 бали. Для отримання 100 балів за шкалою 100-200 балів   необхідно буде набрати 4 тестових бали. Учасники тестування матимуть можливість скористатися чернетками.

    Блок завдань з хімії міститиме 30 завдань: 22 завдання з вибором однієї правильної відповіді з 4 варіантів, 2 завдання на встановлення відповідності (3 з 5) та 6 завдань з короткою відповіддю.

Максимальна кількість тестових балів за цей блок складе 40 балів. Для отримання 100 балів за шкалою 100–200 балів   необхідно буде набрати 4 тестових бали. Учасники тестування матимуть можливість скористатись деякими довідковими матеріалами і чернетками.

    Блок завдань з біології міститиме 30 завдань: 24 завдання з вибором однієї правильної відповіді з 4 варіантів, 2 завдання на встановлення відповідності (4 з 5) та 2 завдання з вибором 3 відповідей із 3 груп запропонованих варіантів.

Із міркувань безпеки НМТ проходитиме в один день. Тестування триватиме 180 хвилин, отже, на кожний блок відведено по 60 хвилин. Зауважимо, що учасники зможуть самостійно розподіляти свій час.

Після завершення виконання всіх завдань НМТ кожен учасник отримає інформацію про кількість тестових балів за кожний блок.

Реєстрація для участі в оцінюванні проходитиме у квітні. Український центр оцінювання якості освіти забезпечить безпаперову реєстрацію. Вступники матимуть змогу скористатися спеціальним сервісом на сайті цієї установи.

Матеріали узагальнено Оленою Шовкун (головою цк загальноосвітніх дисциплін) за інтернет – ресурсами Український центр оцінювання якості освіти  

Сайт: www.testportal.gov