Продовжуємо науково-дослідну роботу, закладаємо нові плантації

Розуміння щодо обмеженості запасів традиційних викопних джерел енергії спричинило до швидких змін у підходах до їх використання і пошуку альтернативних видів енергетичної сировини. Додатковий імпульс у пошуку нових рішень у галузі енергетики зумовили також глобальні кліматичні тренди та їх негативний вплив на біосферу. У зв’язку з цим більшість економічно розвинутих країн спрямовують значні зусилля на пошук та використання нових відновлюваних джерел енергії, серед яких значне місце займає рослинна біомаса. Для її отримання вирощують низку біоенергетичних культур. Однією з найперспективніших серед них є верба (Salix L.). Використання вербової біомаси як енергетичної сировини набуває в Україні впродовж останніх десяти років значного поширення.

Селекціонери Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, отримали свідоцтво про державну реєстрацію нового сорту верби прутовидної, який отримав назву «Збруч».

Саме такий сорт верби було закладено на дослідній ділянці площею 0.85 га  викладачами та працівниками Малинського лісотехнічного коледжу. Було висаджено 3200 шт. черенків верби прутовидної.

Завдяки  швидкому зростанню і легкості догляду, даний сорт, розглядається як цінна енергетична сировина. У подрібненому вигляді використовується для виготовлення брикетів, гранул, тріски та інших видів пресованого твердого палива. Її вихід з одного гектара коливається в межах 10-30 тон на рік.

 

Світлана Стасюк, голова циклової комісії лісогосподарських та садово- паркових дисциплін