Практика на дослідних ділянках

Щорічно студенти проходять навчальну практику на науково – дослідному об’єкті Малинського фахового коледжу. Зокрема, з 20 березня 2023 року, практику з навчальної дисципліни «Лісові культури і лісомеліорація» розпочали студенти 3 курсу навчання ( спеціальності 205 Лісове господарство) під керівництвом директора коледжу, професора, доктора с.-г.наук Ігоря Іванюка та викладачів спецдисциплін Таїси ГАНЖАЛЮК, Оксани КОПИШИНСЬКОЇ.

Було обрано ділянку площею 6,8 га для створення географічних культур сосни звичайної (Pinus sylvestris L.). Географічні лісові культури – це дослідні лісові культури різного географічного походження в однорідних лісорослинних умовах чи одного походження в різних географічних районах, створені з метою вивчення географічної мінливості видів деревних рослин, що мають широкий природний ареал.

Садивний матеріал був обраний з лісгоспів: Коростишівського, Білоцерківського, Вінницького, Овруцького, Олевського, Іванківського.
Вирощування географічних культур передбачає вивчення здатності до акліматизації і інтродукції біологічно різноманітних, які долають в боротьбі за існування деревних видів і екотипів, шляхом перевірки їх стійкості до несприятливих факторів середовища та з урахуванням місця їх походження. Для цього необхідно і в майбутньому вести регулярні спостереження за станом лісових культур.

Студенти із цікавістю та інтузіазмом висадили садивний матеріал на ділянках для подальшого спостежеження та написання наукових робіт. Бажаємо успіхів молодим дослідникам в їх починаннях.

Вікторія САХНЮК, завідувач відділення