Наука
«Сонячний казкар – родом із Бердичева»

Такою була тема наукової статті викладача історії та української мови (за профспрямуванням) Малинського фахового коледжу Богдана Валерійовича Лісовського.

Викладач взяв участь у регіональній науково-практичній конференції «Краєзнавство рідного краю: історія і сьогодення», присвяченій 80-річчю відомого краєзнавця, науковця-географа, професора Миколи Костриці, що відбулась 25 листопада в онлайн-форматі на базі ЖОІППО.

Проведення конференції стало можливим завдяки підтримці Національної спілки краєзнавців України, управління культури і туризму Житомирської ОВА, ЖОІППО, історичного факультету ЖДУ імені Івана Франка та Житомирської облорганізації НСКУ.

У статті, зокрема, йдеться про головні віхи життя і творчості видатного дитячого письменника, нашого земляка Всеволода Нестайка з Бердичева. Також дається оцінка й короткий опис окремих творів письменника. Детально аналізуються місце й роль В. Нестайка в сучасній українській дитячій літературі та небуденне значення його творів для підростаючого покоління.

Незабаром світ побачить збірник наукових статей всіх учасників цього форуму.

Викладач Б.В. Лісовський підготував і здав ще одну статтю на Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Роль архівів у вивченні історії рідного краю», присвячену 100-річчю з дня заснування Державного архіву Житомирської області, проведення якої заплановане на 25 грудня нинішнього року в Житомирі.

Стаття викладача має назву «Вірна дітям і добру». У ній детально йдеться про життєвий і творчий шляхи видатної української дитячої письменниці, члена Національної спілки письменників, нашої землячки родом із с.Чоповичів Коростенського району Лариси Михайлівни Письменної (1914-1992). А також зроблений аналіз ряду її творів, їх ролі в розвитку української дитячої літератури періоду життя і творчості письменниці-землячки.

А в травні 2022 року Б. В .Лісовський став учасником IV Міжнародної науково-практичної конференції «Лісівнича освіта і наука: стан, проблеми та перспективи розвитку», що відбулась під егідою Міністерства освіти і науки України, Малинського фахового коледжу, Інституту модернізації змісту освіти, Казахського науково-дослідного Інститут лісового господарства і агролісомеліорації імені А.Н.Букейхана, Каунаського університету прикладних наук з лісового господарства та інженерії (Литва), Вищої школи агробізнесу (Польща).

Тут викладач підготував для збірника наукових статей дві статті «Музично-поетичний дивосвіт Валерія Лісовського» та «Закоханий у небуденне слово», присвячені життю, творчості, громадській роботі, науковій діяльності вчителя-методиста української філології, директора Головківської школи Коростенського району, поета-пісняра, громадського діяча В.В.Лісовського та вченого-лінгвіста ЖДУ імені Івана Франка, члена національної спілки журналістів України В.В.Власенка родом із Малина.

Богдан Лісовський,
викладач МФК.