Міжнародний день лісів

Міжнародний день лісів

    Сьогодні, 21 березня, в Північній півкулі – день весняного рівнодення, що за традицією вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань. У 2012 році, з метою підвищення обізнаності суспільства про важливість лісів, Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй, 21 березня проголошено Міжнародним днем лісів. Починаючи з 2013 року Міжнародний день лісів  відзначають в усіх країнах світу.

   Ліси називають «легенями планети»: вони поглинають вуглекислий газ і виділяють кисень. Ліс – середовище існування приблизно 3/4 усіх видів рослин, тварин і грибів, що є на нашій планеті. Ліс є частиною культурно-історичного середовища, під впливом якого формуються культура і звичаї цілих народів, ліс – джерело роботи та матеріального благополуччя значної частини населення. Ліс забезпечує деревиною і продуктами її переробки, харчовими і лікарськими ресурсами та іншими матеріальними цінностями.

    Щороку в цей день фахівці в усьому світі знаходять час для обговорення цінності лісу. Населення може дізнатися, як відбувається або ж має відбуватися збалансоване управління лісами, невиснажливе використання лісових ресурсів (без заподіяння шкоди лісовим екосистемам) з метою їх збереження для майбутніх поколінь.

    Наша планета являє собою єдиний організм, в якому, як і в людському організмі, абсолютно немає нічого зайвого, і кожен його елемент важливий, гармонійно підтримує і наповнює життям, і своїм неповторним різноманіттям все навколо. Ліси на нашій Землі займають цілу третину всієї суші нашої планети. Виконуючи життєво важливі екосистемні функції вони також є і будинком, і джерелом засобів до існування для безлічі людей. За даними сучасної статистики, у світі налічується понад 1,6 млрд. людей, які безпосередньо залежать від здорового стану лісів, до їх числа входять близько 2-х тис. корінних народів і народностей, які повязують свій побут, культуру і світосприйняття з унікальними багатствами лісу.

   У зв’язку з цим, основним завданням Міжнародного дня лісу є привернення уваги жителів планети до проблеми збереження лісів, інформування про значимості лісових екосистем, їх дійсному стані, основні заходи їх захисту та відновлення.

    У цей день в Україні стартує щорічна Всеукраїнська акція “Майбутнє лісу у твоїх руках”. Вона триватиме протягом місяця – до Дня довкілля. Варто зазначити, що Акція “Майбутнє лісу у твоїх руках” проходить під час весняних лісокультурних робіт з відтворення лісів на минулорічних зрубах.

  Ліси забезпечують суспільство багатьма цінностями. Це не лише чиста прісна вода, безпечна домівка для нашої флори та фауни, деревина для наших будівель, сировина для паперу, пилок та нектар для бджолярства, неймовірна кількість безцінних археологічних, історичних та культурних об’єктів. Це – саме життя. Тому любіть ліс і святкуйте це чудове свято разом.

Голова циклової комісії лісогосподарських та садово-паркових дисциплін , Світлана Стасюк