Міжнародний день заповідників та національних парків

11 січня відзначається Міжнародний день заповідників та національних парків. Уперше ця дата почала відзначатися 1997 року за ініціативою Центру охорони дикої природи і Всесвітнього фонду дикої природи.
Перший заповідник на території сучасної України був створений 1886 року українським природознавцем Володимиром Дідушицьким. Розташований поблизу с. Пеняки (нині Бродівський район, Львівської області), цей природний резерват площею 22,4 га став тоді одним із перших в Європі. Рішенням тодішнього парламенту у Відні 1886 р. цей резерват отримав назву «Пам’ятка Пеняцька».
Сучасна мережа природно-заповідних об’єктів України сформувалась унаслідок праці багатьох поколінь природоохоронців, відіграючи важливу роль у вирішенні проблем збереження біологічного та ландшафтного різноманіття, підтримці екологічної рівноваги у природі, формуванні світоглядних орієнтирів людини, спільнот, суспільства.
Після вторгнення на нашу територію армії загарбників, все що створювалось поколіннями, на жаль знищується. Тільки вчитайтесь в рядки – перший заповідник на території сучасної Донецької області створено в 1926 році, Маріупольський окружний виконком виніс постанову про організацію заповідників місцевого значення — Хомутовський степ, Білосарайської коси і Кам`яні Могили і передав їх у відання Маріупольського краєзнавчого музею. До недавна, природно-заповідний фонд Донецької області налічував 178 об’єктів, фактичною площею 100369,11 га. До складу природно-заповідного фонду входили Український степовий природний заповідник, національні природні парки «Меотида» та «Святі Гори», регіональні ландшафтні парки «Меотида», «Зуївський», «Донецький кряж», «Клебан-Бик», «Краматорський», «Слов’янський курорт», Донецький ботанічний сад, велика кількість заказників, пам’яток природи та заповідних урочищ.
30 листопада 2020 року оприлюднено Указ Президента України №525 «Про території та об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення», яким, у тому числі, оголошено ландшафтний заказник «Кручі», площею 172,24 га, розташований на території Темрюцької сільської ради Нікольського району Донецької області за межами населених пунктів. Це невеликий приклад заповідних територій, які в даний час найбільше знищуються ворогом. Але ми віримо в краще. Народ наш сильний, непереможний. Все що зруйновано, відбудуємо та відтворимо.

Голова циклової комісії
лісогосподарських та садово-паркових
дисциплін Світлана СТАСЮК