Майбутнє – за сучасною бібліотекою!

     Вже 22 роки поспіль ми відзначаємо Всеукраїнський день бібліотек 30 вересня.
     Його встановлено згідно з Указом Президента від 4 травня 1998 року «враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність дальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості».
     Бібліотеки – один з важливих інструментів нашої цивілізації, який вже багато століть доводить свою ефективність в процесах збереження, накопичення і передачі людських пізнань. З кожним роком бібліотеки осучаснюються і вже нікого не здивувати словосполученням “електронна бібліотека”.
     Але незалежно від формату, бібліотека була та лишається збереженням і примноженням нашого людського досвіду і знань з покоління в покоління.

Сахнюк В.В., завідувач відділення

Бібліотека Конгресу США є найбільшою в світі

Перша друкована книга в Україні “Апостол”

Найбільша бібліотека в Україні, Національна бібліотека імені В.І Вернадського

Корисні посилання:

  • 10 найкращих онлайн-бібліотек з електронними книжками українською мовою
  • Gallica — одна з найбільших електронних бібліотек світу (з 2007 року збільшується на 100 000 назв у рік), її основу складають фонди Національної бібліотеки Франції. Багато вільних творів, переважно французькою, можна звантажити у форматі PDF.
  • Найбільша англомовна база безкоштовних цифрових книг – Internet Archive. Цей портал може похвалитися понад трьома мільйонами текстів, більше, ніж мільйоном відео і такою ж кількістю аудіозаписів.
  • До складу цього онлайн-ресурсу Internet Archive входить також Проект Гутенберг, що містить понад 36 тисяч безкоштовних електронних книг. Знайти потрібний твір можна, використовуючи пошук за мовою або тематикою книги
  • OpenLibrary – бібліотека творів класичної літератури, налічує понад мільйон матеріалів різними мовами
  • Електронна бібліотека української літератури Торонтського університету (Канада) – особистий проект професора університету Максима Тарнавського. Бібліотека створена для забезпечення вільного і безкоштовного доступу до електронних текстів української літератури всім зацікавленим читачам, особливо студентам поза межами України, де доступ до українськомовних текстів обмежений.
  • Бібліотека Пенсильванського університету налічує понад два мільйони безкоштовних електронних книг, тематика – від історії до юриспруденції та медицини. Книги можна завантажити у форматі zip або txt.
  • ERIC – інформаційний центр навчальних ресурсів (The Education Resources Information Center, ERIC), фінансується Інститутом педагогічних наук Міністерства освіти США, надає доступ до 1,5 мільйона бібліографічних записів – цитат, статей, журналів та інших матеріалів, пов’язаних із викладанням та навчанням, з яких приблизно чверть доступні у повнотекстовій версії.
  • Бібліотека оригіналів та перекладів творів світової літератури – окрім художніх творів та белетристики, тут є ще й роботи з філології та філософії.
    *Перелік, звісно, не є вичерпним і його ще можна продовжувати.