За чисте довкілля

За чисте довкілля

        «День довкілля» – національне екологічне професійне свято з охорони навколишнього середовища, яке відзначається в Україні щорічно в третю суботу квітня.

    Початок цього свята поклала Всеукраїнська акція «Дерево – Життя», яка проводилася в 1997-1998 роках в третю неділю квітня, згідно з Указом президента України, і полягала в залученні населення держави до благоустрою та озеленення територій.

    Офіційно свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року.

   Сьогодні, більше нiж коли-небудь, збереження життя на Землі вимагає від нас почуття загальної відповідальності. Тенденції останніх десятиліть наочно переконують, що сучасний світ опинився на межі катастрофи. Руйнівні урагани, повені, буревії, забруднення повітря, ґрунту та води, винищення величезної кількості представників тваринного та рослинного світу, загрозлива тенденція кліматичних змін – все це говорить про те, що людство постало перед дилемою: або воно змінить своє ставлення до природи або незабаром перестане існувати. 

    Загалом День довкілля  дозволяє оцінити стан природного середовища, в якому ми живемо, надає можливість уважніше замислитися над діями, вчинками та майбутніми кроками, які кожен з нас зробить у своєму житті для збереження, відновлення довкілля та з’ясувати свою роль у збереженні нашої планети, її екосистеми і ресурсів. Якщо на хвилинку уявити, що кожна людина на планеті посадить деревце чи забере сміття після пікніка на природі, яку ж неоціненну користь природі принесуть ці дії.

    Цього дня громадські організації проводили заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища, очищення водних джерел, озеленення, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань.      

       В зв’язку з ситуацією, яка склалася в нашій країні і в цілому світі зокрема, всі заходи цього року проводитись не будуть. Але кожен з нас повинен пам’ятати, що пластиковий стаканчик чи пляшка, викинуте сміття, зламана гілка дерева, все це призводить до забруднення довкілля. Тому шановні колеги і студенти, посадіть дерево чи кущ вдома, підніміть сміття яке лежить у вас під ногами і ви зрозумієте, що принесли користь природі. 

   Природа таємнича і прекрасна завжди – і в моменти своїх грізних проявів, і в хвилини спокою. Вона притягає, вабить, манить і зачаровує. Її гармонія і дивовижне різноманіття викликають подив, дарують відчуття радості, наповнюють енергією. Тож, давайте жити в гармонії з природою!

Стасюк С.В. голова циклової комісії лісогосподарських та садово-паркових дисциплін