До 100-річчя розстрілу вояків Армії Української Народної Республіки біля містечка Базар

21 листопада 2021 року українці вшановують пам’ять розстріляних учасників Другого зимового походу армії УНР. Цього дня 1921 року більшовики під Базаром, Житомирська обл. вчинили злочин проти захисників незалежної Української Держави. 100 років тому була здійснена остання велика спроба врятувати Українську Народну Республіку від навали більшовиків та окупації України. Це кривава і трагічна крапка національно-визвольних змагань. 

В 1921 році, після пошматування дипломатично визнаної України між Польщею і РСФСР після окупації та втрати Державності й Незалежності Української Народньої Республіки, частини Дієвої Армії УНР були інтерновані в Польщу. Однак у 1921 році було ухвалено рішення рейдом вирушити до України з метою підтримки антибільшовицьких повстань українського селянства. Планувалося підняти всенародне повстання проти більшовицьких загарбників та дійти до Києва.

Проти Армії УНР під командуванням генерал-хорунжого Юрка Тютюнника більшовики стягнули свої найкращі сили. Як свідчать історики, перевага у живій силі в сорок разів перевищувала сили українських повстанців. Удень і вночі, впродовж двох тижнів червона кіннота більшовиків переслідувала напівроздягнутих, голодних, виснажених вояків УНР. 

15.ХІ.1921 між зайнятими більшовиками селами на морозі українські сили Тютюнника форсували річку Тетерів. Уранці 17.ХІ.1921 глибоким снігом українські сили дісталися до села Малі Міньки. Останній бій із більшовицькими військами Волинська група провела 17 листопада 1921 року під Малими Міньками. У ньому 1000 виснажених вояків-повстанців протистояли кількатисячному, добре озброєному більшовицькому війську.

2-га і 3-тя бригади 9-ї кавалерійської дивізії під командуванням Котовскоґо оточили українські сили. Комбінованим ударом вони відокремили від решти колони авангард, при якому перебували Тютюнник, Отмарштейн, Янченко, два комбриги та десяток саней із пораненими. Другим ударом відступні українські сили знову поділені навпіл. Українські воїни боролися до останнього набою. Окремі вояки, аби не потрапити до полону, підривали себе останньою гранатою. Так вчинили урядовець, міністр Військово-Морських Сил Української Держави Михайло Білинський, ройовий Андрієвський та інші.

Після того, як українські повстанці витратили всі набої, більшовики почали рубати безборонних українських козаків. Убивали всіх: поранених, тих, хто здавався, людей, які ледве трималися на ногах.

Котовскій пропонував полоненим повстанцям перейти на службу до червоної арміі, але всі українські вояки відмовилися від цієї пропозиції поневолювачів. 18.ХІ.1921 полонених, оточених кінним ескортом, перевели до села Базар, де над ними відбувся “суд”. Полонених Українців підводили до ям і розстрілювали з кулеметів. Близько 22-ї години 21.ХІ.1921 розстріляли перших 25 старшин. Протокол чрєзвичайной комісіі” (ЧК) свідчить, що під Малими Миньками вбито понад 400 бійців, до полону захоплено разом із пораненими 537 вояків, з яких до суду дожило лише 443. До “найвищої міри покарання” — розстрілу — “засудили” 360 повстанців. Осіб командного складу направили до Києва для додаткового допиту, більшість із них було страчено. Упродовж тижня 95 полонених “померли від ран”, 83 відправлені на допит до Києва, решта, серед них молодший брат міністра військових справ УНР Олексій Петрович Сальський, “засуджені” до розстрілу.

22 і 23.ХІ.1921 “суд” продовжувався, українських повстанців невеликими групами підводили до ям, викопаних місцевими селянами з наказу більшовиків, і розстрілювали.

За даними, які наводить український історик Роман Коваль, серед вояків, що загинули під Базаром, були не лише Українці, а й представники інших народів. Згідно з анкетами розстріляних, 85,88% з них становили українці, 9,41% —росіяни (це не менше 32 осіб), поляки — 1,47%, білоруси та євреї — 1,18%, німці — 0,59%.

Червоноармійці під Малими Миньками теж зазнали значних втрат.
Як свідчать спогади, вони декілька днів возили своїх поранених до Овруча, а шпиталі в Базарі, Хабнім і Народичах були вщерть заповнені.

З поразкою Другого Зимового походу Армії УНР збройна епопея Дієвої Армії УНР завершилася… Перші Визвольні Змагання зазнали поразки…До 100-річчя  трагедії під містечком Базар в Історико-краєзнавчому меморіальному музейному комплексі було відкрито «Експозицію до 100-річчя розстрілу вояків Армії Української Народної Республіки біля містечка Базар 21.11.1921р.». До експозиції входять: «Панорама військової операції під Базаром»; відзнаки вояків Армії УНР , і зокрема єдиний – «Орден Базару»; зброя того періоду; фото учасників зимового походу; фото пам’ятника Героям Базару.

Вічна пам’ять ГЕРОЯМ!

СЛАВА УКРАЇНІ!!

Прес-служба коледжу