Дослідження плантації тополі

Зрубати дерево п’ять хвилин,

Виростити сто років

Тополя (Populus L.) — один з український народних символів. Оспівана в ряді художніх творів, народних казках та бувальщинах. 

Давні греки вважали, що тополя добре впливає на самопочуття людини, на її настрій. Вони обсаджували тополями місця, де відбувалися багатолюдні народні збори, а також саджали це дерево поблизу житла. Ось чому Карл Лінней назвав ці рослини латинським словом «популюс», що означає «народна».

Швидкорослі світлолюбні дерева, деякі живуть по 120- 150 років, відомо близько 150 видів, в Україні — 11. Тополю широко використовують в озелененні міст та в полезахисних лісонасадженнях, деякі вирощують як декоративні. Деревина м’яка, легка, біла, її використовують у паперовому, сірниковому та фанерному виробництвах, у будівництві, для виготовлення штучного шовку. Крім господарського значення деревини, тополя має надзвичайне значення – вироблення кисню, що є набагато ефективніше за листяні та хвойні дерева

Викладачами Малинського фахового коледжу на навчальних ділянках розсадника продовжується дослідження особливостей росту маточної плантації культиварів  тополі. На весні були заготовлені живці сортів: «Дружба», «Новоберлінська», «Роганська», живці підготовлені до укорінення та висадження в шкілці розсадника.

Лойко Світлана, методист коледжу