День Соборності України

День Соборності України

День Соборності України — одне зі знакових свят українського державотворення після Дня незалежності України. Перше офіційне відзначення свята Соборності на державному рівні відбулося 22 січня 1939 року в Карпатській Україні. Тоді закарпатці нагадали про волю українців, висловлену 21.01.1919 на з’їзді Всенародних зборів у м. Хуст — про приєднання Закарпаття до Української Народної Республіки зі столицею в Києві. Тоді ж відбулася 30-тисячна демонстрація українців, які спеціально прибули до столиці Карпатської України. Власне День соборності України встановлено 1999 року Указом Президента напередодні 80-ї річниці проголошення Акта Злуки.

22 січня в українському історичному календарі містить позначені дві знаменні події, зумовлені проголошенням:

  • 1918 року — незалежності УНР (IV Універсал Української Центральної Ради); 
  • 1919 року — об’єднання УНР і ЗУНР в одну суверенну державу (Універсал Директорії УНР).

З нагоди Дня Соборності України в коледжі були проведені заходи: відео лекторій “Разом з власної волі з 1919 року” та виховна інформаційна година.

Прикметно, що день Соборності припадає на період великої радості від Різдва Христового, радості людини , що благоговіє перед таїною Спасіння, переживає чудо великого оновлення. Утвердження єдності народу у соборній державі, чуття великої родини як у далекому 1919, так і сьогодні завжди було і є чудом оновлення.

Прес-служба коледжу