В день пам’яті М.М.Миклухо-Маклая

2 квітня 1888 року помер видатний вчений Микола Миколайович Миклухо-Маклай.

Життя Миколи Миколайовича Миклухи-Маклая – то яскравий приклад фанатичної відданості науці. Учений-гуманіст, він перший передрік крах світової колоніальної системи та висунув ідею таких організацій, як сучасні Організація Об’єднаних Націй та ЮНЕСКО, склав перший проект Загальної Декларації прав людини.

Надзвичайно високу оцінку науковій праці й особливо моральній позиції Миколи Миколайовича дав у своєму листі йому Лев Толстой (вересень 1886 р.): «Наскільки мені відомо, Ви перший шляхом незаперечного досвіду довели, що людина скрізь людина, тобто добра відкрита істота, у спілкування з якою можна і потрібно здійснювати лише добром і істиною, а не гарматами і алкоголем. І Ви довели це подвигом істинної мужності, який так рідко зустрічається в нашому суспільстві, що люди нашого суспільства навіть його і не розуміють ».

І розуміючи Миколу Миколайовича як нашого великого співвітчизника-українця, наведемо слова відомого австралійського вченого і політика Вільяма Маклея: «Прийде час, коли силою зброї наша маленька Європа вирішувати вже нічого не зможе, регулятором відносин між народами стане природне право людини на життя, їжу, вільне визначення своєї долі. І тоді, в цьому віддаленому майбутньому, авторитет Маклая серед небілою частини населення земної кулі зросте незмірно, бо він зробив те, до чого прагнули, але не змогли досягти всі гуманісти світу разом узяті – перетворив гуманістичні ідеї, які були тільки благими намірами, в науку, яка з суворою логікою стверджує рівноправність всіх націй і рас».

Вклад в світову науку не лишився непоміченим. Ще за його життя, у 1875 році, на географічній карті світу з’явилося його ім’я, яким була названа гора на острові Нова Гвінея.

У 1947 ім’я Міклухо-Маклая присвоєно інституту етнографії АН СРСР.

У 1947 році режисером А. Є. Розумним знятий художній фільм «Міклухо-Маклай».

У 1985 році режисером Ю. М. Соломіним знятий трисерійний історико-біографічний художній телефільм «Берег його життя».

У 1979-1988 рр..  в Австралії існувало Австралійське Товариство М.М. Миклухо-Маклая.

У 1988 році на кошти від діяльності Товариства М.М.Миклухо-Маклая та музею ім. Вільяма Маклея було засновано і досі існує стипендія для наукових досліджень в галузі антропології, етнології, зоології, ботаніки.

У 1996 році, в рік 150-річчя з дня народження Миклухо-Маклая, ЮНЕСКО назвало його Громадянином світу.

Відомий мандрівник, вважається національним героєм Індонезії.

Інститут етнології та антропології ім. М. М. Миклухо-Маклая РАН названий на честь Миклухо-Маклая.

У Росії існують два Етнографічних Інститути при Російської Академії Наук, що носять ім’я М.М.Миклухо-Маклая, – в Москві і Санкт-Петербурзі.

Микола Миклухо-Маклай був ініціатором створення у Севастополі морської біологічної станції, яка зараз є Інститутом біології південних морів Національної Академії наук України. Перед будівлею цього інституту стоїть пам’ятник Миклухо-Маклаю.

День народження Миколи Миколайовича (17 липня) став міжнародним професійним святом етнографів.

Пам’ять про вченого і мандрівника свято бережуть у Малині. Ім’я Миклухо-Маклая носить міський парк відпочинку, а також одна з вулиць міста. В селищі Гамарня в Малинському районі головна  вулиця носить ім‘я видатного вченого. Двічі в Малин (1980 і 1988 рр..) приїздив онук вченого Роберт Миклухо-Маклай, який жив в Австралії.

У 1996 році у Малині було проведено Першу міжнародну наукову конференцію, присвячену 150-річчю від дня народження Миклухо-Маклая.

Українське географічне товариство оголосило 2011 рік – роком М. М. Миклухо-Маклая. У вересні того ж року в Малині відбулася Друга міжнародна науково-краєзнавча конференція, присвячена 165-річчю від дня народження дослідника «М. М. Миклухо-Маклай – вчений, мандрівник, гуманіст».  У рамках роботи конференції відбулося відкриття пам‘ятної дошки на будинку Михайла Миколайовича Миклухо-Маклая (навчальний корпус № 2 нашого коледжу). У  2012 році в цю будівлю з центрального корпусу коледжу був перенесений музей.

У 2013 р. за ініціативи колективу Малинського лісотехнічного коледжу на чолі з директором Іванюком І. Д., у підвальному приміщенні історичної будівлі маєтку родини Миклух, що тривалий час не використовувалася, було вирішено створити музей видатного вченого — Миколи Миколайовича Миклухи-Маклая.

11 грудня 2013 року відбулася науково-теоретична конференція викладачів та студентів, присвячена 140-річчю з дня переїзду родини Миклухо-Маклаїв на Малинщину на тему: «Родина Миклухо-Маклаїв крізь призму віків». На завершення конференції презентував свою архітектурно-художньої концепцію музею М. М. Миклухо-Маклая заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки художників України — Дєдов Б. С. Меценатами проекту стало подружжя Олександра Івановича та Надії Петрівни Міклухо- Маклаїв.

25 лютого 2015 року у Малинському лісотехнічному коледжі була проведена науково-теоретична конференція «Родина Миклухо-Маклаїв в історичному, культурно-освітньому та духовному просторі Малинщини».

Після конференції відбулося відкриття музею видатного мандрівника Миколи  Миколайовича Миклухо-Маклая Малинського лісотехнічного коледжу.

17 липня 2016 р. з нагоди 170-річчя від дня народження М. М. Миклухи-Маклая на базі коледжу були організовані та проведені урочисті заходи. Тут відбулося засідання круглого столу «Гуманістичні ідеї М.М. Миклухо-Маклая — актуальність в сучасних умовах». Також було відкрито експозицію «Родина Миклухо-Маклаїв в історичному, культурно-освітньому та духовному просторі Малинщини» в історико-меморіальному комплексі Малинського лісотехнічного коледжу.

30 травня 2018 р. в нашому коледжі відбулись Маклаївські читання присвячені 145-річчю переїзду родини Миклух на Малинщину. Тема читань – «Сучасні проблеми наукової та духовно просвітницької діяльності Миклухо-Маклая».

Наш коледж щоденно безпосередньо живе з цим «прізвищем» – лише тут, на території коледжу, збереглася майже в первинному стані частина маєтку Миклух.

 

О.В.ЛОСЬ, ВИКЛАДАЧ ІСТОРІЇ