“Вірна дітям і добру”

21 грудня нинішнього року в Житомирі відбулася Всеукраїнська науково-краєзнавча конференція «Роль архівів у вивченні історії рідного краю», присвячена 100-річчю з дня заснування Державного архіву Житомирської області у 1922 році.

Організаторами наукового форуму виступили Національна спілка краєзнавців України, управління культури і туризму ЖОВА, ЖОО НСКУ, Держархів у Житомирській області та історичний факультет ЖДУ імені Івана Франка.

Як повідомив голова Житомирської облорганізації Національної спілки краєзнавців України Павло Скавронський, на конференцію було надіслано більше 40 статей, авторами яких стали краєзнавці, педагоги, наукові та музейні працівники з Житомира, Бердичева, Малина, Звягеля, Коростишева, ряду громад області, а також з Миколаївської, Вінницької, Чернівецької та Черкаської областей. Пленарне засідання відбулося у Державному архіві Житомирської області. Участь у конференції взяли наукові співробітники Національного музею космонавтики імені С.П. Корольова, виступивши з доповідями: «Перший космонавт України Леонід Каденюк у Житомирі» (Лілія Кавун), «Астрономічні обсерваторії на Житомирщині» (Наталія Місяць), «Бердичів у кінохронікальних матеріалах Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного» (Сергій Бовкун) та ніші.

Малинський фаховий коледж на конференції представив викладач історії та української мови (за профспрямуванням) Богдан Валерійович Лісовський. Він, зокрема, підготував статтю під назвою «Вірна дітям і добру». У ній детально йдеться про життєвий і творчий шляхи видатної української дитячої письменниці, члена Національної спілки письменників, нашої землячки родом із с.Чоповичів Коростенського району Лариси Михайлівни Письменної (1914-1992). А також зроблений аналіз ряду її творів, їх ролі в розвитку української дитячої літератури періоду життя і творчості письменниці-землячки.

За підсумками науково-краєзнавчої конференції буде видано науковий збірник із доповідями усіх її учасників.

Богдан ЛІСОВСЬКИЙ