Всеукраїнський День довкілля

Третя субота квітня – Всеукраїнський День довкілля відзначають в Україні щорічно, починаючи з 1999 року, згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року № 855/98 на підтримку ініціативи Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України і громадських природоохоронних організацій щодо розвитку діяльності, започаткованої Всеукраїнською акцією «Дерево–Життя» та іншими громадськими ініціативами.
Головна мета свята – проведення заходів, спрямованих на поліпшення стану навколишнього середовища (очищення водних джерел, озеленення територій, збереження заповідних об’єктів) та поширення екологічних знань задля підвищення рівня екологічної свідомості українців.
Здоров’я людини безпосередньо залежить від стану довкілля – чистоти повітря, ґрунту, води. Забруднене навколишнє природне середовище стає джерелом виникнення хвороботворних мікроорганізмів та небезпечних шкідливих речовин, що потрапляють в організм людини і спричиняють тяжкі наслідки для здоров’я.
Тому людині необхідно змінити своє неконтрольоване споживацьке ставлення до природних ресурсів, замінити його турботою та уважним ставленням до живого. Не слід чекати на державну ініціативу. Турбота про довкілля починається з кожного особисто, родини, власного будинку, вулиці.
Вже сьогодні кожен з нас може:
• відмовитися від поліетиленових пакетів,
• відмовитися від одноразових пляшок та посуду,
• бути енергоефективним у побуті,
• обирати найбільш екологічний транспорт,
• економити воду,
• купувати менше, щоб потім не викидати,
• сортувати сміття і віддавати на переробку.
Звичайно, можна робити набагато більше, але вже сьогодні слід почати хоча б з найменшого!
Українська природа є ще однією жертвою російської агресії. Війна вплинула кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт. Наслідки цього негативного впливу будуть довгостроковими та матимуть не лише локальний, а й глобальний характер.
Підсумовуючи, додамо одне з 4 правил екології, яке говорить: природа знає краще. Це ми можемо побачити на прикладі Чорнобильського заповідника, в якому життя продовжується навіть після ядерної катастрофи. А якщо після війни ми допоможемо природі відновитися, то це стане ще однією нашою перемогою!

Світлана СТАСЮК, голова циклової комісії лісогосподарських та СП дисциплін