Всесвітній день води

Всесвітній день води

22 березня вся Планета святкує Всесвітній день води, встановлений Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році в Ріо-де-Жанейро.
Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй, прийнявши резолюцію 47/193 від 22 лютого 1993 року, проголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів. Цей день повинні були почати відзначати у 1993 році у відповідності з рекомендаціями Конференції ООН з охорони навколишнього середовища і розвитку. Держави були покликані присвятити День водних ресурсів здійсненню рекомендацій ООН і проведенню конкретних дій на національному рівні.
22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важність водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства. Також не варто забувати, що всі живі тварини і рослини складаються з води: тварини та риби – на 75%, медузи – на 99%, картопля – на 76%, яблука – на 85%, помідори – на 90% , огірки – на 95%, кавуни – на 96%. Навіть людина складається з води. 86% води міститься в тілі у новонародженого і до 50% у літніх людей.
Вода є найпростішою і звичною речовиною на планеті. В даний час 70% території нашої планети покриті водою. При цьому пити можна тільки 1% цієї води. За останні роки в світі відбулося безліч конфліктів, пов’язаних з доступом до води. Згідно з даними ООН, аж 884 мільйони людей у світі не мають доступу до безпечного джерела води, а 2,5 мільярди потерпають від захворювань, спричинених відсутністю санітарної інфраструктури.

Світлана СТАСЮК,голова циклової комісії