Викладач і студенти МФК — учасники Всеукраїнської науково-практичної конференції

Нещодавно з ініціативи викладачів циклової комісії гуманітарних та природничих дисциплін ВСП “Житомирський торгово-економічний фаховий коледж ДТЕУ” (Панченко В.С., Мисюри Т.В та Кругляк М.Е.) в онлайн-форматі відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція на тему: “Українська етнічна культура в глобалізованому світі”.
Участь у різного напрямку секціях цього наукового форуму взяли 106 учасників із шести областей України, що представляли 40 освітніх закладів.
Конференція була присвячена культурі нацменшин, що населяють Україну, та їх спільній історичній долі з українським народом.
Успіхів та нових звершень на науковому поприщі всім учасникам конференції щиро побажав директор коледжу Григорій Губарєв.

Малинський фаховий коледж представивши дві наукові статті: “Депортація і боротьба кримсько-татарського народу за повернення на історичну батьківщину” та “Культура, традиції, релігія, міфологія, мова кримськотатарського народу” представляли викладач історії та української мови Б.В.Лісовський та студенти-відмінники МФК — Анастасія, Вергела, Роман Ткачук та Євгеній Чайка.
У своїх наукових працях, викладач і студенти зобразили характер і зміст наукових пошуків, авторів, котрі вивчали долю кримських татар у роки Другої світової війни. Показали специфіку висвітлення дослідниками причин депортації кримськотатарського народу, визначення кількості депортованих і загиблих під час здійснення депортації, дали визначення депортації, як історичному явищу вцілому. Також висвітлили оцінки дій радянського керівництва стосовно кримських татар у цей період.
У другій статті подано детальний аналіз культурних, релігійних, мовних традицій кримськотатарського народу періоду незалежності України і до цього; проблеми, з якими стикалися жителі анексованого Криму в цей період і нині, шляхи вирішення порушених конституційних прав і свобод кримських татар.
Наукові розвідки викладача та студентів МФК увійдуть до збірника наукових статей, що в електронному форматі побачить світ наприкінці лютого нинішнього року.

Богдан ЛІСОВСЬКИЙ.